Μαμα στο σπιτι: "μα τι κανεις ολη μερα;"



Τι σημαίνει να είσαι full-time mom; Για τον πολύ κόσμο μάλλον ισούται με χαλαρές στιγμές στο σπίτι, χουζούρεμα το πρωί στο κρεβάτι και πολλές ώρες τηλεόρασης συνοδεία καφέ μέχρι το απόγευμα, ενώ το παιδί παίζει με ηρεμία κάπου στο background μόνο του. Σκηνή από ταινία; Μάλλον. Γιατί από την πραγματικότητα απέχει χιλιόμετρα. 

  Τι να απαντήσει κανείς στην όλο απορία ερώτηση "τι κάνεις όλη μέρα στο σπίτι;!" Αφού ξεκαθαρίσουμε ότι είναι θέμα επιλογής ή συνθηκών πολλές φορές το αν θα εργαστεί ή όχι η μητέρα και όλα είναι απολύτως σεβαστά σε κάθε περίπτωση, ερχόμαστε στο φλέγον ζήτημα. 

Μαμά στο σπίτι σημαίνει ακριβώς ο,τι και η ονομασία του blog . 24hrsmom χωρίς διάλειμμα και ωράριο. Σημαίνει να ακολουθείς ένα μικρό ανθρωπάκι στην κάθε του κίνηση χωρίς να πάρεις το βλέμμα σου από πάνω του, γιατί όλα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Από το να προσπαθεί να φάει την μπαταρία που έβγαλε από κάποια συσκευή, μέχρι να σκαρφαλώνει στην βιβλιοθήκη. Βεβαίως, σε συνδυασμό με την διαδικασία του ταισματος, μπάνιου, ύπνου, παιχνιδιού ή όποιας άλλης απαραίτητης διαδικασίας έρχεται και η φροντίδα του νοικοκυριού. Ναι ναι όσο απαιτητικό και αν είναι το μωρό/νήπιο, τα πλυντήρια, η καθαριότητα και το μαγείρεμα τουλάχιστον δεν μπορούν να μείνουν πίσω. Οπότε μάντεψε τι θυσιάζεται στο τέλος. Μα φυσικά η ξεκούραση της μαμάς, ο ελάχιστος προσωπικός χρόνος που μπορεί να έχει, όταν πχ το μωρό κοιμάται. 

Αλλά ίσως δεν φτάνουν όλα αυτά. Ίσως το κυριότερο είναι ότι μαμά στο σπίτι σημαίνει πως δεν αλλάζεις παραστάσεις. Δεν βγαίνεις έξω παρά μόνο με το παιδί, όπου αυτό είναι εφικτό όταν ο σύζυγος λείπει, δεν συναναστρέφεσαι με ανθρώπους της ηλικίας και των ενδιαφερόντων σου και στο τέλος της ημέρας η ρουτίνα παραμένει ίδια.  Κάπου μάλιστα διάβασα πως "αν δουλεύεις κουράζεσαι σωματικά, αν δεν δουλεύεις κουράζεσαι ψυχικά ". Νομίζω αυτό συνοψίζει καλύτερα την κατάσταση! Και οι δύο περιπτώσεις βέβαια έχουν τις απαιτήσεις τους. Αυτό είναι δεδομένο. Και φυσικά είτε επιλέξεις τον ένα είτε τον άλλο δρόμο δεν θα πρέπει να έχεις τύψεις για αυτό, ούτε να λογοδοτείς στον όποιο έχει αντίρρηση και άποψη επί του θέματος.

Δυστυχώς πλέον η  κοινωνία έχει  περάσει στο στάδιο, που θεωρεί πως το να είσαι μαμά στο σπίτι  είναι κάτι σαν τιμωρία. Ίσως γιατί έχει χαθεί ο προσανατολισμός και η ιεράρχηση των σημαντικών πραγμάτων στη ζωή. Τι μπορεί να είναι πιο σημαντικό από την  ανατροφή ενός νέου ανθρώπου και την είσοδο του στην κοινωνία; Ποιος άνθρωπος μπορεί να σταθεί δίπλα σε ένα παιδί τα πρώτα χρόνια της ζωής του καλύτερα από αυτόν που το έφερε στον κόσμο; Σίγουρα δεν μπορούν ή δεν θέλουν όλες οι γυναίκες να μένουν στο σπίτι για ένα μικρό ή μεγάλο διάστημα. Και είναι κατανοητό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και το ιδανικό. 

Μαμά στο σπίτι σημαίνει πως είσαι εκεί να δεις το παιδί σου μέρα με την μέρα να μεγαλώνει, να κατακτά τον κόσμο, να μαθαίνει από το μηδέν τα πάντα κι εσύ να του δείχνεις τον δρόμο. Μπορεί να είναι κουραστικό αλλά σίγουρα η ανταμοιβή είναι πολύ μεγάλη και αξίζει κάθε λεπτό της αφοσίωσής σου!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις