ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ...



Δημιουργία όμορφων παιδικών αναμνήσεων... Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές μας ευθύνες ως γονείς μετά την καθημερινή απαραίτητη φροντίδα.  Κι ας μην αναρωτιόμαστε γιατί. Δεν υπάρχει κάτι πιο δυνατό που να  χαρακτηρίζει και να συντροφέυει σε όλη του την ζωή έναν ενήλικα, από τις αναμνήσεις που έχει ως παιδί.

Η μυρωδιά από τα πασχαλινά κουλουράκια στον φούρνο, οι Κυριακές με την οικογένεια γύρω από το τραπέζι, ένα τραγούδι ,μια βόλτα στην παραλία, μια αγαπημένη ταινία, ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου και άλλες πολλές και διαφορετικές αναμνήσεις ακολουθούν τον καθένα από εμάς, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο και αποτελούν το προσωπικό μας καταφύγιο. Εικόνες, ήχοι , μυρωδιές, συζητήσεις, ταξίδια , βόλτες αλλά και καθημερινές στιγμές έχουν εντυπωθεί στην μνήμη μας και δεν τις αποχωριζόμαστε ποτέ.  Σε αυτές ανατρέχουμε σε δύσκολες στιγμές, αυτές θέλουμε να κρατήσουμε από την παιδική μας ηλικία ακόμα και αν υπήρξαν και κάποιες άσχημες.

Τέτοιες αναμνήσεις πρέπει να δημιουργήσουμε και για τα παιδιά μας.  Στιγμές ασφάλειας και σιγουριάς μέσα στο σπίτι τους, στιγμές επιδοκιμασίας όταν κάνουν κάτι καλό, στιγμές αγάπης και τρυφερότητας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για ένα παιδί από έναν γονιό που ακούει τα προβλήματα και τις ανασφάλειες του, συζητάει τα όνειρά του, μοιράζεται τις ανησυχίες του. Η επικοινωνία, οι συζητήσεις , οι κοινές εμπειρίες είναι άλλωστε και αυτές που δένουν μια οικογένεια. Μια καλοκαιρινή απόδραση στο χωριό, ένα βράδυ με μια καλή ταινία στον καναπέ, ακόμα και ένα πρωινό στην βεράντα μπορεί να μείνει αξέχαστο στην μνήμη ενός παιδιού αρκεί η διάθεσή μας και η προσοχή μας να είναι επικεντρωμένη εκεί!

Μπορεί στιγμιαία τα παιδιά να εντυπωσιάζονται από ένα καλό δώρο, ένα παιχνίδι ή ένα ρούχο, όμως τελικά αυτό που αναζητούν είναι ωραίες εμπειρίες μαζί με τους γονείς τους και τα αδέρφια τους. Μπορούμε να δημιουργήσουμε αναμνήσεις γύρω από τις πιο απλές στιγμές αρκεί να το θέλουμε γιατί δεν κοστίζουν χρήματα, παρά μόνο τον χρόνο και την αγάπη μας. Αυτό είναι και το στοιχείο που τις κάνει πολύτιμες. Ας διαβάσουμε, λοιπόν ένα παραμύθι στα παιδιά μας, ας τα πάρουμε μια αγκαλιά κι ας τους δείξουμε την αγάπη μας σήμερα. Γιατί καμιά φορά την αξία της στιγμής την αναγνωρίζουμε μόνο όταν γίνει ανάμνηση! 




Σχόλια

  1. Πάρα πολύ σωστά αυτά που έγραψες.. Τα παιδιά μας χρειάζονται αναμνήσεις γιατί εν τέλη μόνο αυτές θα μείνουν.. Κάθε Πάσχα φτιάχνω τσουρέκια, κάθε Χριστούγεννα μελομακάρονα και σε κάθε γιορτή πίτες και γλυκά. Δεν το κάνω γιατί έτσι πρέπει, αλλά γιατί ξέρω (απο εμένα ως παιδί) οτι μόνο αυτά θα μείνουν. Αυτή η μυρωδιά..
    Τι μου θύμισες τώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις