Μπαμπας συμμαχος ή κομπαρσος;



Ο λαός λέει ότι πίσω από έναν επιτυχημένο άντρα κρύβεται μια δυναμική γυναίκα. Εγώ θα πω πως πίσω από μια ευτυχισμένη οικογένεια κρύβεται σίγουρα ένας κάλος πατέρας. Ένας πατέρας σύμμαχος στα εύκολα και στα δύσκολα και όχι κομπάρσος.

Υπάρχει λανθασμένα η αντίληψη κάποιες φορές, πως υπάρχουν μόνο δύο είδη μπαμπάδων. Αυτών από την μια πλευρά που απλώς πληρώνουν τους λογαριασμούς και παίζουν μισή ώρα το Σαββατοκύριακο με τα παιδιά τους και νομίζουν ότι είναι αρκετό, και αυτών από την άλλη που κάνουν τα πάντα κατά τα ευρωπαϊκά μοντέρνα πρότυπα που μας κατακλύζουν. Εγώ αντιθέτως βλέπω πως υπάρχουν περισσότερες "κατηγορίες" μπαμπάδων, αν μπορεί κανείς να το θέσει έτσι. Είναι αυτοί που μπορεί να μην ασχολούνται πολύ με τα παιδιά τους, όχι όμως επειδή δεν το θέλουν αλλά γιατί η δουλειά τους ή η απόσταση πολλές φορές δεν τους το επιτρέπει. Αλλά μιλούν για αυτά, με την πρώτη ευκαιρία, με καμάρι και μια λάμψη στα μάτια, ενώ είναι εκεί όποτε τους χρειάζονται. Είναι επίσης οι μπαμπάδες που ακόμα κι όταν γυρίζουν κουρασμένοι από την δουλειά, θα σηκωθούν από τον καναπέ και θα βγουν βόλτα με το παιδί τους χωρίς καν να τους το ζητήσει. Αυτοί που θα ξέρουν απ' έξω τους στίχους από την πεταλούδα ή το ελεφαντάκι σε σημείο να τους σιγοψιθυρίζουν όπου βρίσκονται. Αυτοί που θα διαβάσουν παραμύθι ακόμα κι αν προσπεράσουν μερικές σελίδες για να κερδίσουν λίγο χρόνο. Αυτοί που σηκώθηκαν μέσα στην νύχτα να νανουρίσουν το μωρό που κλαίει κάτω από έναν αναμμένο απορροφητήρα, γιατί είχαν διαβάσει πως οι λευκοί θόρυβοι το ηρεμούν και έμειναν στον καναπέ μέχρι το πρωί για να μην το ξυπνήσουν.

Όλοι αυτοί και άλλοι τόσοι μπαμπάδες που κάνουν τους φύλακες, κουβαλητές, μεταφορείς, νοσοκόμους, ψυχολόγους είναι ξεχωριστοί και στηρίζουν τα παιδιά και την οικογένειά τους με κάθε τρόπο. Αυτήν πάντα έχουν ως προτεραιότητα και μόνη τους έγνοια είναι να μην τους λείψει τίποτα ποτέ, όσο κι αν βάλουν στην άκρη,ίσως, τον εαυτό τους. Μπορεί να μην έχουν το ένστικτο και την εγρήγορση της μητέρας όμως είναι πάντα πρόθυμοι όταν τους ζητηθεί κάτι. Θέλουν να συμμετέχουν σε ό,τι αφορά το παιδί τους, από την αλλαγή της πάνας και την ιεροτελεστία του μπάνιου για το νεογέννητο μέχρι να είναι παρόντες και να χειροκροτήσουν στην παράσταση του σχολείου. 

Αυτοί όλοι οι μπαμπάδες, που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο είναι εκεί, αξίζουν χίλια μπράβο για την υπομονή τους, το κουράγιο και την αγάπη που μοιράζουν απλόχερα στην οικογένειά τους και σε εμάς τις μαμάδες. Μπορεί να μην τους το δείχνουμε συχνά,να τους αδικούμε ή και να ξεσπάμε σε εκείνους, όμως ένα είναι σίγουρο. Αυτούς τους μπαμπάδες- ήρωες θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις