Βγες εξω! Κανει καλο!



Ακούγεται σαν συμβουλή γιατρού; Μπορείς να το πάρεις και έτσι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει κάτι πιο ευεργετικό για ένα παιδί ,κατά συνέπεια και για τους γονείς του, από μία βόλτα, έναν περίπατο ή μια εκδρομή. 

Στην Ελλάδα δυστυχώς, είμαστε λίγο υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά και ειδικά τα μωρά, σε αντίθεση με άλλες χώρες του κόσμου. Φοβόμαστε μην κρυώσουν, μην αρρωστήσουν και αποφεύγουμε τις εξόδους, ενώ κλεινόμαστε σε εσωτερικούς χώρους, πράγμα πολύ χειρότερο. Ευτυχώς, πλέον οι παιδίατροι δίνουν το πράσινο φως για τις βόλτες από την αρχή, με βασική προϋπόθεση,φυσικά, να είναι κατάλληλα ντυμένο το μωρό για τις καιρικές συνθήκες. Αν τηρηθεί μάλιστα αυτό από νωρίς τότε ο οργανισμός του συνηθίζει και προσαρμόζεται στις αλλαγές θερμοκρασίας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα, με τα μωράκια που βλέπουμε στα καρότσια στις χωρες της Βόρειας Ευρώπης  και αλλού. Αντίθετα, αυτό που λένε να αποφεύγεται, είναι η συναναστροφή με πολύ κόσμο σε κλειστούς χώρους , όπως εμπορικά κέντρα, καφετέριες και ούτω καθεξής. Εκεί κρύβονται όλες οι ιώσεις και τα μικρόβια, όχι στον καθαρό αέρα.

Πέρα όμως από το θέμα της σωματικής υγείας του μωρού, δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς ως προς τα γενικότερα οφέλη για την ψυχολογία και την ανάπτυξή του που είναι αμέτρητα. Όχι δεν είμαι επιστήμονας και δεν αναλύω δεδομένα έρευνας. Είμαι όμως μαμά, που βλέπει το μωρό της να αναζητά την επαφή με την φύση και τον έξω κόσμο καθημερινά και με πολύ έντονο τρόπο.  Όταν προσπαθεί , με  το  που  μαθαίνει  να στέκεται στα  πόδια  του, να ανοίξει ακόμα και την μπαλκονόπορτα του διαμερίσματος για να βγει έξω, καταλαβαίνει κανείς πόσο τα παιδιά δεν θέλουν να μένουν στους τέσσερις τοίχους.  Όταν αντιλαμβάνεται από μια απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων ότι πλησιάζει στην παιδική χαρά και κουνάει χέρια πόδια με χαρά, δεν χρειάζεται καν να μιλήσει για να πει πόσο του αρέσει η βόλτα!

Αλλά και για τη μαμά δεν υπάρχει καλύτερη διέξοδος από μια ωραία βόλτα.  Ναι ξέρω. Τα πεζοδρόμια είναι για τα αυτοκίνητα, η επιχείρηση καρότσι είναι δύσκολη και οι συγκοινωνίες όχι στην πιο βολική τους κατάσταση. Όμως, έστω κι έτσι κερδισμένη θα βγεις στο τέλος. Πάρε έναν ζεστό καφέ στο χέρι, οπλίσου με υπομονή, ψυχραιμία και καλή διάθεση και πήγαινε στο αγαπημένο σου μέρος. Δες βιτρίνες, πήγαινε σε ένα πάρκο, ένα μουσείο που είναι baby friendly,  κανόνισε μια συνάντηση με κάποια φίλη σου ή βάλε μουσική στα ακουστικά και πάρε τους δρόμους. Θα δεις κόσμο, θα αλλάξεις παραστάσεις, θα βγεις από τον μικρόκοσμό σου και για λίγο θα ξεφύγεις ενώ στην πραγματικότητα μοιράζεσαι αυτή την  έξοδο με τον μικρό/ή σου συνοδό!

Δοκίμασε το και θα με θυμηθείς. Είτε μόνη σου, είτε με τον άντρα σου ή κάποιο άλλο αγαπημένο σου πρόσωπο κάνε βόλτες, όσο μπορείς πιο πολλές βόλτες με το παιδί σου. Μην κλείνεσαι σπίτι. Βγες έξω , στον κόσμο, στην ζωή!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις