"Cheirelproject" ΣΗΜΑΙΝΕΙ...


Ως μαμά αλλά και ως blogger όταν βρήκα το cheirelproject στο Instagram μου κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον. Είχε ωραία δομή, ενδιαφέρουσες ιδέες και συμβουλές και ήθελα να μάθω ποιος κρύβεται πίσω από αυτό. Έτσι ήρθα σε επαφή με τέσσερα πολύ γλυκά κορίτσια,την Ελένη, την Χριστιάννα, την Ειρήνη και την Δήμητρα, που κάνουν την ζωή εμάς των γονιών πιο εύκολη!

Η ιδέα του cheirelproject ξεκίνησε από την Ειρήνη και την Χριστιάννα. Φοιτήτριες ειδικής αγωγής και οι δύο, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν μια όμορφη σελίδα, η οποία θα βοηθάει τους γονείς την περίοδο της καραντίνας και όχι μόνο,με ιδέες για δημιουργική απασχόληση και εκπαιδευτικό υλικό, όπως μου εξηγούν. 


"Θέλαμε , μέσω του προφίλ μας, να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας στους γονείς, στην δύσκολη, για όλους μας, αυτή περίοδο" εξηγεί η Χριστιάννα. 


Η Ελένη λοιπόν, που είναι φοιτήτρια προσχολικής αγωγής και εργοθεραπείας δουλεύει την λεπτή κίνηση των παιδιών μέσω διαφόρων κατασκευών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ενώ η Δήμητρα έγινε μέλος της ομάδας ως κοινωνική λειτουργός, για να εμπλουτίσουν το υλικό, το οποίο επρόκειτο να απασχολεί την θεματική της συμβουλευτικής. 




Οι θεματικές σας, δηλαδή το παραμύθι, οι κατασκευές, και η συμβουλευτική γονέων πώς προέκυψαν και ποια βλέπετε ενδιαφέρει περισσότερο τους σύγχρονους γονείς;


Η αρχική μας ιδέα ήταν η κατασκευή, ωστόσο σκεφτήκαμε πως είναι μια καλή ευκαιρία (μιας και έχουμε διαφορετικές ειδικότητες) να δημιουργήσουμε κάτι πολύπλευρο, που δεν θα εστιάζει μόνο σε έναν τομέα. Έτσι, η καθεμία ανέλαβε μία θεματική,η οποία αλλάζει κάθε εβδομάδα, με βάση την κατάρτιση και τις γνώσεις της. Οι τρεις από εμάς επομένως μιας και είμαστε παιδαγωγοί κάνουμε εναλλάξ το παραμύθι, τις κατασκευές και το ελεύθερο θέμα και η Δήμητρα την συμβουλευτική. 


Το ενδιαφέρον των σύγχρονων γονέων φαίνεται πως εστιάζεται στο ελεύθερο θέμα. Μέσα από αυτό υποστηρίζουμε την εξάσκηση των παιδιών στο σπίτι σε εκπαιδευτικές δραστηριοτήτες, που αφορούν στην ανάπτυξη γλωσσικών και μαθηματικών δεξιοτήτων, παράλληλα καλλιεργούμε την λεπτή και αδρή κινητικότητα, αλλά και δίνουμε προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης γονέων και παιδιών.


Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα οφέλη των παραμυθιών στην προσχολική ηλικία;

Τα παραμύθια εκτός από το γεγονός πως διεγείρουν την φαντασία των παιδιών, προσφέρουν ταχύτερη μαθησιακή ανάπτυξη σε αυτά. Με αυτό το τρόπο τα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και ταυτόχρονα, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους.


Με ποιο κριτήριο διαλέγετε τα βιβλία που προτείνετε;

Στοχεύουμε στην ανάδειξη παραμυθιών που έχουν ηθικό δίδαγμα, προσφέροντας τροφή για σκέψη και δίνοντας πληθώρα ερεθισμάτων. Προσπαθούμε, δηλαδή, να μπούμε στην ψυχοσύνθεση ενός μικρού παιδιού ταυτιζόμενες με αυτό και σκεπτόμενες τι συναισθήματα μπορεί να διεγείρει. Όμως σκεφτόμαστε και τους γονείς, θέλουμε να "βγάλουμε" το παιδί που κρύβουν μέσα τους καθώς διαβάζουν τα παραμύθια στο παιδί τους.


Πιστεύετε ότι η καραντίνα βοήθησε ή δυσκόλεψε τελικά τη σχέση με τους γονείς; Αν είχατε μόνο μια συμβουλή να τους δώσετε ,ποια θα ήταν αυτή;

Σίγουρα επηρεάστηκαν, είτε θετικά είτε αρνητικά, οι σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών εν μέσω πανδημίας. Κάποιοι δυσκολεύτηκαν περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Αυτό το λέμε σύμφωνα με όσα μηνύματα λαμβάνουμε.

Ένα είναι όμως το σίγουρο, η καραντίνα είναι μια καλή αφορμή για αναστοχασμό, εύρεση τρόπων σκέψης και δράσης προκειμένου γονείς και παιδιά να έρθουν πιο κοντά αξιοποιώντας τον χρόνο τους μαζί, δημιουργικά και ποιοτικά.


 Δώστε ένα στίγμα τι θα ακολουθήσει στο project σας στο μέλλον;

Έρχονται όμορφα πράγματα, τα οποία πιστεύουμε θα αρέσουν σε όλους, μικρούς και μεγάλους Το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν νέες ιδέες και σκέψεις, που αφορούν σε θέματα εκπαίδευσης και συμπεριφοράς των παιδιών, τόσο τυπικής ανάπτυξης, όσο και παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, από την Ειρήνη και την Χριστιαννα. Όλα όσα έρχονται, είναι μια τεράστια πρόκληση για εμάς και ελπίζουμε να έχουν τα αποτελέσματα που περιμένουμε, αλλά και να ανταμειφθεί ο κόπος μας.


Τι σημαίνει για εσάς cheirelproject με τρεις λέξεις;

Ελπίδα, Δημιουργικότητα, Μαγεία.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις