Αχ αυτή η αδιακρισία...

Έχουμε ένα κακό, μεταξύ άλλων, ως λαός. Είμαστε ανυπόμονοι και αδιάκριτοι. Βλέπουμε ένα ζευγάρι αγαπημένο, αμέσως έρχεται η ερώτηση : "Πότε θα παντρευτείτε"; . Παντρεύονται τελικά και μετά από κάποιο διάστημα έρχεται η δεύτερη ερώτηση κόλαφος :" Πότε θα κάνετε ένα παιδί;". Και οι αδιάκριτες ερωτήσεις δεν σταματούν ποτέ.

Έχουμε σκεφτεί ποτέ σε τι εξυπηρετεί αυτή μας η αδιακρισία; Ποιον ωφελεί και γιατί να φέρουμε σε δύσκολη θέση έναν άνθρωπο ή ένα ζευγάρι; Έχουμε σκεφτεί ότι αυτή μας η ερώτηση πολλές φορές δεν έχει συγκεκριμένη απάντηση ή ακόμα κι αν έχει, δεν αφορά κανέναν άλλο πέρα από το ίδιο το ζευγάρι; Νομίζω όλοι πια γνωρίζουμε ότι ακόμα κι αν ένα ζευγάρι προσπαθεί να κάνει ένα παιδί δεν είναι πάντα όλα εύκολα. Δεν είναι παραγγελία ενός ρούχου, αλλά ένα μικρό θαύμα που συμβαίνει για τον καθένα όταν είναι η κατάλληλη στιγμή ή μπορεί να μην συμβεί και ποτέ. Αυτό άραγε το σκεφτόμαστε όταν στεκόμαστε μπροστά στη γυναίκα που προσπαθεί για μήνες ή και χρόνια να ζήσει αυτό το θαύμα αλλά δεν μπορεί; Που βιώνει παλίνδρομες κυήσεις και αποβολές και έχει μια πολύ εύθραυστη ψυχολογία; Που παλεύει με το θέλω, το άγχος και το ίδιο της το σώμα, με τις αλλαγές ορμονικές ή μη, για να τα καταφέρει;


Όμως ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα γονιμότητας υπάρχει πάντα και η περίπτωση να μην επιθυμεί ένα ζευγάρι, ή ο ένας από τους δύο ένα παιδί. Πρόσφατα άκουσα από έναν άνθρωπο έξυπνο, μορφωμένο και μάλιστα ιερωμένο μια γνώμη, που αρχικά με άφησε άναυδη αλλά τελικά σύμφωνη. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι για οικογένεια και παιδιά. Για να κάνεις παιδιά και ειδικά μεγάλη οικογένεια πρέπει να το αγαπάς, να σου αρέσει να περνάς χρόνο μαζί τους, να σε ευχαριστεί πολύ για να έχεις και την υπομονή να ανταπεξέλθεις, να ρίξεις τον εγωισμό σου και να γίνεις ένα με αυτά. 

Ας τα έχουμε όλα αυτά στο πίσω μέρος του μυαλού την επόμενη φορά που θα βρεθούμε με αυτούς τους φίλους μας που παντρεύτηκαν πρόσφατα ή έκαναν το πρώτο τους παιδί κι ας αφήσουμε τις αδιάκριτες ερωτήσεις. Μπορεί η πρόθεση μας να είναι καλή αλλά τελικά το μόνο που καταφέρνουμε είναι να προκαλούμε αμηχανία, άγχος ή και μελαγχολία σε αυτούς τους ανθρώπους απέναντι μας. Ας τους αφήσουμε να μας μιλήσουν εκείνοι αν και όποτε θέλουν για τις επιθυμίες τους και ας είμαστε δίπλα να τους στηρίζουμε!  

Σχόλια

  1. Ωραίο άρθρο Δήμητρα! Θα σταθώ στο σημείο που διαφωνώ, μαζί σου και άρα με τον Πάτερ που δεν γνωρίζω ποιος είναι. Αν δεν είναι όλοι οι άνθρωποι φτιαγμένοι για οικογένεια και παιδιά τότε γιατί είναι; Η βάση της εξέλιξης των οργανισμών, από βιολογικής απόψεως, είναι η αναπαραγωγή, χωρίς αυτή το είδος χάνεται. Πέρα από αυτή την οπτική όμως, τι τρέφει περισσότερο τον εγωισμό από μια ιδέα σαν την παραπάνω. Αν ο καθένας επιλέγει να μην συγκρουστεί με ένα ταίρι και ίσως με ένα παιδί με το επιχείρημα εγώ δεν είμαι για αυτά οδηγούμαστε σε αυτό που αχνοφαίνεται σήμερα, μια κοινωνία ανάπηρη συναισθηματικά και ανίκανη να αντιμετωπίσει ότι την βγάζει από τη ρουτίνα και τα στερεότυπα της εποχής. Απλή συμβίωση αντί γάμος, απλά σεξ χωρίς παιδί, απλή επιβίωση του εγώ χωρίς την αγάπη και την έγνοια του διπλανού μας. Κοινωνικά, ηθικά, θρησκευτικά ακόμα και βιολογικά να το δεις η αγάπη -ότι αυτό συνεπάγεται σε κάθε περίπτωση- κερδίζεται με ιδρώτα και αίμα. Αν δεν γίνεις θυσία για κάτι στη ζωή σου, η τουλάχιστον δεν το προσπαθήσεις η ζωή γίνεται θάνατος. Στα παραπάνω σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις, καταστάσεις παθολογικές(πχ ψυχολογικά ασταθή άτομα) και ιδιαίτερες(ομοφυλόφιλοι) που οι άνθρωποι αδυνατούν να κάνουν παιδιά και οικογένεια, όπως επίσης υπάρχει και ο δρόμος του μοναχισμού που είναι ειδική περίπτωση. Πέρα από αυτά όμως, και ας ακουστεί σκληρό, δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που αγαπάει τη ζωή και επιλέγει κάτι άλλο από το να φτιάξει οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο blackdog(παλιό όνομα) είναι ο Panos Bourlis, ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι ίσως δεν το έθεσα σωστά. Εγώ εννοουσα ότι επειδή ακριβώς όπως λες κι εσύ η δημιουργία οικογένειας θέλει υπομονη και θυσιες που κάποιοι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν,όπως έχει φανεί σε πολλές περιπτώσεις,μπορεί να είναι προτιμότερο να μην μπαίνουν σε αυτή την διαδικασία. Όχι γιατί δεν πρέπει αλλά γιατί συνήθως μετά την πληρώνουν τα παιδιά και κανένας άλλος. Εμένα εκεί είναι η ένσταση μου. Εννοείται όμως συμφωνώ με την βάση σου πως η βάση της εξέλιξης είναι η αναπαραγωγή και αν όλοι σκεφτομασταν έτσι θα είχε χαθεί η ανθρωπότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις