Θηλασμος: ο απαιτητικος συμμαχος








Μετά από ένα χρόνο αποκλειστικού θηλασμού, αυτομάτως έρχεται ο απολογισμός. Πολλές οι σκέψεις, ακόμη περισσότερα τα συναισθήματα.

Δεν υπάρχει λόγος να σταθώ στο ιατρικό κομμάτι καθώς είναι αμέτρητα τα επιστημονικά άρθρα που μιλούν για την μοναδικότητα του μητρικού γάλατος και τα οφέλη του.
Η εμπειρία μάλλον μερικές φορές αξίζει περισσότερο για μια μαμά που ψάχνει απεγνωσμένα σανίδα σωτηρίας. Αυτό τουλάχιστον ευχόμουν να είχα κι εγώ όταν ξεκίνησα αυτό το ταξίδι… Ναι ταξίδι. Με ανηφόρες, κατηφόρες, ευθείες και απότομες στροφές.

Αν ανήκεις στην κατηγορία των τυχερών και έχεις εξαρχής σωστή καθοδήγηση, μια ήρεμη και υπομονετική μαία που θα σου δείξει τον τρόπο, θα σε μάθει πώς να τοποθετείς το μωρό που μπορεί να δυσκολεύεται και όλα αυτά τα αρχικά εμπόδια, όλα θα είναι πιο εύκολα στην πορεία. Ναι ξέρω τι θα σκεφτείς. Ότι σήμερα όλα τα μαιευτήρια ενημερώνουν και βοηθούν στην διαδικασία του θηλασμού. Και όντως έτσι είναι . Σε σύγκριση με το παρελθόν έχουν κατακτηθεί σημαντικά δικαιώματα της μητέρας και του νεογέννητου για τις πρώτες ώρες και μέρες του στη ζωή. Όμως από προσωπική εμπειρία θα σου πω ότι μερικές φορές οδηγούνται στο άλλο άκρο. Στον βωμό του baby friendly νοσοκομείου με το υποχρεωτικό rooming in, εάν αποφασίσεις αποκλειστικό θηλασμό δεν έχεις περιθώρια ανάρρωσης, ξεκούρασης έστω και λίγη ώρα με αποτέλεσμα να νιώθεις σαν να είσαι “τιμωρία”.  Μιλάω ειδικά για την περίπτωση που δεν έχεις κάποιο δικό σου άνθρωπο 24 ώρες το 24ωρο δίπλα σου και πιθανόν να έχεις βγει από μια καισαρική τομή που δυσκολεύει την παραμικρή κίνηση. Οι λίγες μέρες της παραμονής στο μαιευτήριο είναι πολύτιμες για την μαμά ώστε να πάρει δυνάμεις, να βάλει τις βάσεις για έναν επιτυχημένο θηλασμό ώστε να συνεχίσει πλέον σπίτι της με διάθεση και υπομονή.

Υπομονή γιατί από δυσκολίες και εμπόδια άλλο τίποτα. Μαστίτιδες, φραγμένοι πόροι, αποχή από διάφορες τροφές σε περιπτώσεις αλλεργιών και άλλα πολλά πολλά. Εκεί όμως που λες δεν αντέχω, θα σταματήσω”  έρχεται ως διά μαγείας αυτή η φοβερή φίλη να σε σώσει, να σου δώσει την σωστή συμβουλή ή απλά να σου δώσει κουράγιο να συνεχίσεις. Καλό το ίντερνετ και τα μαμαδογκρουπ που όντως βοηθούν και λύνουν κάποια προβλήματα και απορίες στις 2 το ξημέρωμα που όλοι οι άλλοι κοιμούνται   αλλά σαν αυτή την φίλη δεν έχει. Είναι εκείνη που τα έχει περάσει πριν από εσένα για εσένα και είναι εκεί για να σε σηκώσει όταν πέσεις. Αυτή την φίλη είμαι ευγνώμων που την είχα εγώ όποτε την χρειάστηκα και αυτή προσπαθώ να είμαι και εγώ για όλες τις νέες μαμάδες-φίλες μου. Γιατί ξέρω πολύ καλά πώς είναι να είσαι ξύπνια στις 3-4 το ξημέρωμα και μέσα στο σκοτάδι να θηλάζεις, να μην έχεις σε ποιον να μιλήσεις, να πολεμάς την νύστα και το μωρό να μην θέλει να αποχωριστεί το στήθος σου για να κοιμηθεί.

Κάνοντας και τον προσωπικό μου απολογισμό σκέφτομαι τελικά πως ο θηλασμός είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει μια μαμά στο παιδί της. Όχι δεν είναι όπως παρουσιάζεται στις διαφημίσεις και την τηλεόραση, με μια μαμά καλοχτενισμένη, περιποιημένη σε μια αναπαυτική πολυθρόνα θηλασμού. Τα οφέλη όμως σίγουρα υπερτερούν γι’αυτό και σφίγγεις τα δόντια και υπόσχεσαι στον εαυτό σου ότι θα τα καταφέρεις για χάρη του μικρού πλάσματος που έχεις φέρει στον κόσμο για όσο διάστημα κι αν είναι αυτό. Αξίζει το κάθε λεπτό και το κάθε ξενύχτι γιατί είναι τρομερό να το βλέπεις το μωρό σου μέρα με την μέρα να μεγαλώνει, να κάνει μαγουλάκια και μπουτάκια μόνο από το δικό σου γάλα. Να σε κοιτάζει την ώρα που τρώει βαθιά μέσα στα μάτια σαν να σου λέει το δικό του “ευχαριστώ”.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις