ΓΕΝΝΑ Νο.2, ΑΓΩΝΙΑ ΕΠΙ 2

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Κάθε γέννα  αποτελεί μια νέα αρχή . Είναι ξεχωριστή, ιδιαίτερη και γεμάτη αγωνία. Είτε είναι η πρώτη γέννα για μια γυναίκα, είτε η πέμπτη, έβδομη ή όσες μπορεί να έχει ακόμα και μια πολύτεκνη μαμά!

Την πρώτη φορά πας με μια σχετική άγνοια "κινδύνου", όπως συνηθίζω να λέω. Μπορεί να έχεις διαβάσει άπειρα άρθρα ή ακόμα και βίντεο (αν είσαι πιο σκληροπυρηνική) σχετικά με τον τοκετό, να έχεις ακούσει άλλες τόσες εμπειρίες από φίλες-μαμάδες, όμως εσύ δεν το έχεις ξαναζήσει. Σε κυριεύει ο φόβος για το άγνωστο, σε συνδυασμό με την ανυπομονησία να ολοκληρωθεί αυτή η περίοδος της εγκυμοσύνης και να γνωρίσεις το μωρό σου.

Κάθε επόμενη φορά από εκεί και πέρα είναι διαφορετική και εξίσου μοναδική όπως και η πρώτη. Είτε γεννήσεις με τον ίδιο τρόπο όπως την πρώτη φορά, δηλαδή με καισαρική ή φυσιολογικό τοκετό, είτε όχι, η αγωνία δεν παύει να υπάρχει. Τα περί γνώριμης εμπειρίας και άλλα τέτοια που ακούς από το δεύτερο παιδί και μετά σε εκνευρίζουν και εύλογα είναι τα τελευταία που θέλεις να ακούσεις, όπως ακριβώς και εγώ! Μπορεί να ξέρεις σε γενικές γραμμές την διαδικασία του τοκετού πια και να την  έχεις βιώσει μια φορά.  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι, πρώτον, τα πράγματα εξελίσσονται πάντα με τον ίδιο τρόπο σε κάθε γέννα και δεύτερον, δεν αλλάζει το άγχος που σε διακατέχει μέχρι να βγει τελικά το μωρό, που τόσο καιρό φυλάς ως θησαυρό μέσα στο ίδιο σου το σώμα. Όλους τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης περιμένεις εκείνη ακριβώς την ημέρα που θα το φέρεις στον κόσμο.  Για να μην ξεχνάμε δε ότι σε αυτό προστίθεται η έννοια που σίγουρα έχεις για το πρώτο σου παιδί, το οποίο και αποχωρίστηκες για λίγο θέλοντας και μη, μέχρι να επιστρέψεις με το αδερφάκι του. 

Κάθε γέννα είναι ένα μικρό θαύμα, κι εσύ κάθε φορά που την ζεις έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με αυτό. Η στιγμή της γέννησης, το πρώτο κλάμα, το πρώτο βλέμμα που θα σου ρίξει το μικρό σου πλάσμα είναι ξεχωριστό όσες φορές κι αν το ζήσεις. Και όσο κι αν έχεις πονέσει, τρομάξει, στερηθεί πράγματα, θυσιάσει ένα κομμάτι του εαυτού σου, θα το έκανες ξανά από την αρχή. Αυτό και μόνο τα λέει όλα. 

Δ. Α. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις