"ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ" ΚΑΙ ΤΟ BULLYING.Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Κ.ΟΥΖΟΥΝ-ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ 24HRSMOM


Η συγγραφέας του βιβλίου: Καλλιόπη Ουζούν-Ανδρέου

 Μια ιστορία για την διαφορετικότητα και την φιλία, που δίνει νόημα στη ζωή αποτελεί "Το μαγικό φτερό", το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Fylatos και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η κ.Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου φιλόλογος, ειδική παιδαγωγός και συγγραφέας μιλά στο 24hrsmom για το πρώτο της βιβλίο, το οποίο εμπνεύστηκε από τον γιο της Νικόλα και μοιράζεται τις σκέψεις και τις ανησυχίες της για το θέμα του bullying με όλες τις μαμάδες!

1. Πώς ασχοληθήκατε με την συγγραφή βιβλίου; Ήταν κάτι που επιθυμούσατε πάντα;


Από μικρή μου άρεσε να γράφω τις φανταστικές μου ιστορίες. Ήταν ένας τρόπος να ταξιδεύω σε άλλους τόπους και να γνωρίζω πλάσματα φανταστικά. Τις ιστορίες μου συνήθιζα να τις χαρίζω σε αγαπημένα μου πρόσωπα. Έχω κρατήσει μάλιστα κάποιες απ’ αυτές και στα χρόνια τις έχω εξελίξει. Αυτός που με παρότρυνε όμως να εκδώσω μία απ’ αυτές ήταν ο σύζυγος μου, που πίστεψε πολύ και αγάπησε τη γραφή μου. Έπειτα από μία συζήτησή μας, θεώρησα πως τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή να εκδώσω μία από τις αγαπημένες μου ιστορίες.  


2. Η ιδέα για το συγκεκριμένο θέμα που επιλέξατε να αναδείξετε από πού προέκυψε;


Διδάσκω σε παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καθημερινά ακούω για κρούσματα ενδοσχολικής βίας. Έτσι άρχισα να μελετώ για το φαινόμενο και διαπίστωσα πως τα ποσοστά είναι απογοητευτικά. Η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα σχολικής βίας. Σύμφωνα με μια έρευνα ένας στους τρεις μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει πέσει θύμα σχολικής βίας ενώ ένας στους δυο έγινε μάρτυρας τέτοιων συμπεριφορών. Θεώρησα λοιπόν χρέος μου να γράψω μια ιστορία που να απευθύνεται σε παιδιά ώστε να δουν πως νιώθει η Τίμπη (η κεντρική ηρωίδα του παραμυθιού) βιώνοντας το bullying. Να καταλάβουν πως η διαφορετικότητα δε χρειάζεται να κατακρίνεται, πως όλοι είναι σημαντικοί και μπορούν αν πιστέψουν στον εαυτό τους, να πετύχουν όλα τους τα όνειρα. Στην ιστορία μάλιστα τονίζω τη δύναμη της φιλίας και της αγάπης που έρχονται σε αντίθεση με τη βία, την οποία τελικά νικούν.  


3. Ως μαμά και η ίδια ποιες θεωρείτε τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην ανατροφή ενός παιδιού, όσον αφορά κυρίως στον ψυχολογικό τομέα ; Πώς οι ίδιοι οι γονείς μπορούν να θωρακίσουν τα παιδιά τους έναντι καταστάσεων δύσκολων όπως το bullying;


Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών τους. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται από αυτούς. Για να μάθει να ξεχωρίζει το σωστό και το λάθος ένα παιδί χρειάζεται τη δική μας καθοδήγηση και στήριξη. Με ευγένεια και ηρεμία θα μάθουν να αγαπούν και να σέβονται τον εαυτό τους, αλλά και τους άλλους. Στόχος να έχουν μία ισορροπημένη προσωπικότητα για να ελέγχουν τη ζωή τους. Η αυτοεκτίμηση είναι το σημαντικότερο σημείο στο οποίο πρέπει να επενδύσουν οι γονείς. Ένα παιδί που σέβεται τα ιδιαίτερα στοιχεία του χαρακτήρα του θα αγωνίζεται πάντα για να έχει όλα αυτά που του αξίζουν. Δε θα υπάρχει λόγος να ασκήσει βία στα υπόλοιπα παιδιά για να νιώσει σημαντικό και ούτε θα επιτρέπει στους υπόλοιπους να το μειώνουν. Οι γονείς οφείλουμε να περνάμε ώρες εποικοδομητικές με τα παιδιά μας. Να διαβάζουμε βιβλία και να συζητάμε τα μηνύματα που περνάνε αυτά. Παράλληλα να επισκεπτόμαστε χώρους τέχνης, μουσεία και να φέρουμε φυσικά τα παιδιά σε επαφή με τη φύση για να ακούν ήχους, να αποκτήσουν εμπειρίες, νέα ερεθίσματα. Να μάθουμε πρώτα εμείς να τα ακούμε και να παρατηρούμε τη συμπεριφορά τους κάθε μέρα, για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει το bullying στη ζωή τους. Στόχος είναι να έχουν αυτοπεποίθηση, σιγουριά και σεβασμό στον εαυτό τους και στους γύρω τους. Δημιουργούμε μελλοντικούς πολίτες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αγωνία που έχω για τον γιο μου. Να μάθει να μη φοβάται τις δυσκολίες της ζωής. Να αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον, ώστε να πάψει το bullying να υπάρχει, όταν θα αποκτήσει ο ίδιος το δικό του παιδί.


4. Η επαφή των παιδιών με τα βιβλία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κάποιων τέτοιων θεμάτων ή και άλλων ,όπως ο ρατσισμός, η βία και άλλα;


Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να αναφέρω μια φράση της ο Ζωρζ Σαρρή << Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο>>. Ένα βιβλίο, λοιπόν, μας ανοίγει ένα διαφορετικό παράθυρο στον κόσμο μέσα από το οποίο το παιδί γνωρίζει μέρη μακρινά, λαούς και ανθρώπινες συμπεριφορές. Αυτό το ταξίδι του μπορεί να είναι από τη μία άκρη της γης έως τα πέρατα του διαστήματος! Ξεπερνιέται ο χωροχρόνος. Τα παιδιά δεν καλλιεργούν μόνο το λεξιλόγιό τους, όπως κάποιοι πιστεύουν διαβάζοντας βιβλία, αλλά καλλιεργούν τη φαντασία, την κρίση και το χαρακτήρα τους. Βιώνουν όλα τα συναισθήματα και τις χαρές των ηρώων. Μαθαίνουν την αξία της ειλικρίνειας, του δικαίου, της ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά και της εργατικότητας. Λαμβάνουν τα σωστά πρότυπα συμπεριφοράς. Παράλληλα διδάσκονται τους κανόνες που διέπουν τις κοινωνίες, τα ήθη και τα έθιμα του κάθε λαού, αλλά και τις πραγματικές αξίες που έχει η ζωή. Άρα είναι σίγουρο πως βοηθούν στο να περιοριστούν και να αντιμετωπιστούν ο ρατσισμός, η βία κι οι υπόλοιπες αρνητικές συμπεριφορές.  


5. Υπάρχει κάποιο θέμα με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε στο μέλλον σε επόμενο βιβλίο;


Η αλήθεια είναι πως έχω αρκετά θέματα, τα οποία θεωρώ πως απασχολούν τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά τους. Γιατί στόχος δεν είναι μόνο να εκφραστώ μέσω της γραφής μου, αλλά και να περάσω μηνύματα, για να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαμορφώσουν δυνατές προσωπικότητες! Θα ήθελα η κεντρική μου ηρωίδα, η Τίμπη, να αγαπηθεί από τους μικρούς μας φίλους. Γι αυτό σχεδιάζω το επόμενο βιβλίο να αναφέρεται σε μία ακόμη περιπέτεια της, γεμάτο με νέα μηνύματα.  


Το βιβλίο μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link :
https://fylatos.com/shop/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%86%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C/?fbclid=IwAR3QJL0eYx7ppB6ppDI9XRqDyj7Lzeg0HtyI3QAxLqigmDiMrKBcp0jEBqE

Σχόλια

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αξιέπαινη η προσπάθεια της συναδέλφου..... Λαμπρό παράδειγμα μητέρας που αφουγκράζεται τα σύγχρονα προβλήματα των παιδιών..... Είθε να μας προβληματίσει όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις