Η μαμα και founder του Dairy-free στο 24hrsmom!


Dairy-free. Δηλαδή χωρίς γαλακτοκομικά. Τι σχέση μπορεί να έχει ένα blog, μια μαμά δύο παιδιών και 700 συνταγές προσαρμοσμένες για ειδική διατροφή; Η Κωνσταντίνα Βουλγαρίδου, ιδρύτρια του dairy-free.eu, μας μιλάει για την ιδέα και την υλοποίησή της ,την απόφαση της να αφοσιωθεί στην οικογένειά της, ενώ δίνει την δική της συμβουλή στις υπόλοιπες μαμάδες!

Πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας του blog;
Η ιδέα για το blog προέκυψε το 2013 καθώς ήμουν μέλος σε μία μικρή ομάδα μητέρων που θήλαζαν και τα μωρά τους είχαν αλλεργίες κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως και το δικό μου μωρό τότε. Πέρα από τη βοήθεια που έδινε η μία στην άλλη για το πώς να διαχειριστεί τις αλλεργίες του μωρού της, ανταλλάσσαμε και συνταγές για να βγαίνει η αποχή από τις αλλεργιογόνες τροφές πιο εύκολα. Είχα μια σκέψη να μαζέψω αυτές τις συνταγές σε μία βάση δεδομένων, ώστε να τις έχουμε διαθέσιμες όλες εύκολα και γρήγορα. Ψάχνοντας περισσότερα για αυτή την ιδέα, κατέληξα πως θα ήταν πιο λειτουργικό να δημιουργήσω ένα blog, που θα παρουσιάζει όλες τις σχετικές συνταγές  και θα είναι προσβάσιμο από τον καθένα που ψάχνει τη συγκεκριμένη διατροφή. Έτσι γεννήθηκε το dairy-free.eu.

Από πού άντλησες τις συνταγές; Τις προσάρμοσες ώστε να είναι κατάλληλες και για παιδιά στα πλαίσια υγιεινής διατροφής; Σε ποιο κοινό απευθύνεται κυρίως;
Οι πρώτες συνταγές ήταν συνταγές γραμμένες σε τεφτέρια δικά μου και δικών μου ανθρώπων. Ήταν κατά βάση νηστίσιμες οπότε έκαναν για τον σκοπό που τις ήθελα, συνταγές χωρίς γαλακτοκομικά. Στην πορεία, μητέρες που είχαν μεράκι τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, άρχισαν να φτιάχνουν δικές τους συνταγές, με υλικά που μπορούσαμε όσες κάναμε ειδική διατροφή να χρησιμοποιήσουμε, και ο κατάλογος των συνταγών μας άρχισε να μεγαλώνει. Αυτή τη στιγμή στο blog υπάρχουν διαθέσιμες 700 περίπου συνταγές χωρισμένες σε κατηγορίες, όπως συνταγές για όσους δεν τρώνε και γλουτένη, συνταγές ιδανικές για τα παιδιά (χωρίς ζάχαρη, αλεύρι κτλ), συνταγές για όσους δεν τρώνε αυγό, συνταγές γιορτινές κοκ. Οπότε το blog απευθύνεται κυρίως σε όσους ακολουθούν μία διατροφή που έχουν εξαιρέσει τα γαλακτοκομικά από το μενού τους αλλά και σε όσους θέλουν να βρουν συνταγές εύκολες, με αγνά υλικά που μπορούν να ταιριάξουν στο οικογενειακό τραπέζι αναλόγως τις προτιμήσεις του καθενός.
Η Κωνσταντίνα Βουλγαρίδου

Θεωρείς ότι λόγω κάποιων συνθηκών, όπως οι αλλεργίες στα μικρά παιδιά κλπ, οι μητέρες έχουν μπει σε μια διαδικασία να ψάχνουν περισσότερο ό,τι αφορά στην διατροφή των παιδιών τους γενικότερα; Υπάρχει μια στροφή στην υγιεινή διατροφή;
Αν και στην αρχή η μητέρα που χρειάζεται να απέχει από συγκεκριμένες τροφές νιώθει πιεσμένη από τους διατροφικούς περιορισμούς στη διατροφή της, σε βάθος χρόνου και  αφού οργανώσει τα υλικά της και τον χρόνο που περνάει στην κουζίνα, αυτό είναι όφελος γιατί τρώει πιο υγιεινά και ποιοτικά. Όταν χρειάζεται να μην τρώμε κάποιες τροφές λόγω αλλεργιών σε αυτές, τότε αποκλείουμε από τη διατροφή μας και τροφές με πολλά συντηρητικά, αβέβαια συστατικά και πρόσθετα γιατί επιβαρύνουν το πεπτικό και το έντερο. Επιλέγουμε τροφές που προέρχονται από τη φύση και μαγειρεύουμε τα περισσότερα πιάτα μόνες μας οπότε ξέρουμε και τι επιλέγουμε για την παρασκευή τους. Όλη αυτή η διαδικασία μας μαθαίνει να τρεφόμαστε με πιο ποιοτικές τροφές και να εντάσσουμε ξανά το σπιτικό φαγητό στις πρώτες θέσεις των διατροφικών μας  επιλογών. Κι εγώ στη δική μου οικογένεια, παρόλο που δεν έχει πια κάποιο παιδί μου αλλεργία, συνεχίζω να επιλέγω αγνά και ποιοτικά υλικά για το καθημερινό τραπέζι και να μαγειρεύω όλα τα γεύματα και τα σνακ της οικογένειας.


Ποια συνταγή θα ξεχώριζες ως αγαπημένη σου;
Ως αγαπημένη μου συνταγή θα ξεχώριζα, ίσως, την πιο απλή συνταγή που υπάρχει στο blog. Πρόκειται όμως για την πρώτη συνταγή που έφτιαξα μόνη μου συνδυάζοντας 2 ξένες συνταγές, χρειάζεται μόνο 3 υλικά, μπορεί να γίνει και χωρίς γλουτένη και είναι ένα υγιεινό και εύκολο γλύκισμα για τα παιδιά μας. Αυτή η συνταγή είναι τα «3-2-1 μπισκοτάκια».

Πώς συνδυάζεις την ενασχόληση σου με το blog με την οικογένειά σου; Πώς βρίσκεις χρόνο να ασχολείσαι με αυτό;
Συνήθως ασχολούμαι με ό,τι αφορά το blog – νέες συνταγές, προώθηση άρθρων, νέες λειτουργίες του blog, ενημέρωση social media κοκ – τις πρωινές ώρες που ο σύζυγος είναι στη δουλειά και τα παιδιά στο σχολείο, οπότε υπάρχει ησυχία και χρόνος να ασχοληθώ με το blog. Τις επόμενες ώρες της ημέρας δεν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χρόνος λόγω ενασχόλησης με την οικογένεια, καθημερινών υποχρεώσεων, δραστηριοτήτων κτλ οπότε ξεκλέβω λίγο χρόνο στο ενδιάμεσο να απαντώ μόνο σε ερωτήματα που γίνονται από χρήστες του blog και να ψάχνω νέες ιδέες για συνταγές και άλλα σχετικά με τη θεματολογία μας άρθρα.

Τι θα πρότεινες στις νέες μαμάδες που ενδεχομένως έχουν επιλέξει για ένα διάστημα να μείνουν σπίτι για να αναλάβουν την ανατροφή των παιδιών τους;
Η επιλογή μου να μείνω σπίτι να μεγαλώσω τα παιδιά ήταν συνειδητή επιλογή και δεν τη μετανιώνω. Πριν γίνω μαμά εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα ως μηχανικός υπολογιστικών συστημάτων, με ευκαιρίες ανέλιξης και καλές αποδοχές. Όταν έμεινα έγκυος στον πρώτο μου γιο συζητήσαμε και αποφασίσαμε μαζί με τον σύζυγο μου, ότι το ιδανικό θα ήταν να μείνω σπίτι και να αφοσιωθώ στην ανατροφή των παιδιών. Δεν είναι και η πιο εύκολη απόφαση, γιατί ενώ έχεις μια ζωή και εκτός σπιτιού και ασχολείσαι με διάφορα πράγματα, ξαφνικά βρίσκεσαι μόνο εντός σπιτιού να προσπαθείς να «τα βρεις» με ένα μικρό πλάσμα. Συν ότι χάνεται και το έξτρα εισόδημα που έφερνες στην οικογένεια, είναι και αυτό μεγάλο «βάσανο». Όμως, τα μωρά μεγαλώνουν γρήγορα και κάποια στιγμή θυμάσαι πως δεν είσαι μόνο μαμά αλλά και γυναίκα και ξαναρχίζεις να ψάχνεις τις ασχολίες και τη δημιουργικότητα σου. Τα παιδιά μου είναι σε καλές ηλικίες πλέον, 10 και 7 ετών, και μπορώ να σκεφτώ να ξαναβγώ και στον εργασιακό χώρο, το ψάχνω, δεν είναι εύκολο όταν ζεις στην επαρχία αλλά δεν απογοητεύομαι. Μέχρι τότε, μου αρέσει να ασχολούμαι ενεργά με το blog και να νιώθω δημιουργική μέσα από αυτό .


 Στο https://www.dairy-free.eu μπορείτε να βρείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές, αλλά και ιδέες για σπιτικά καλλυντικά, υλικά για κατασκευές και παιχνίδι!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις